De hypotheekrente stijgt: 4 tips van BTG Baarn

16-11-2016

Krapte op de huizenmarkt, de rente stijgt, economische groei en schenking. Zomaar een greep uit 4 indicatoren die het beeld op de huizenmarkt bepalen. Wat is waarheid en waar doe je verstandig aan? Wij geven je 4 bruikbare tips.

1             Hypotheekrente: de bodem lijkt bereikt            
De daling van de hypotheekrente lijkt een halt te zijn toegeroepen. Waar de markten een totale ineenstorting verwachtten bij de verkiezing van Donald Trump lijkt het tegenovergestelde nu te gebeuren. Na een korte dip op de beurzen floreren deze nu juist weer. Analisten verwachten dat Trump flink zal gaan investeren in onder andere infrastructuur, wat een opdrijvende effect op de inflatie zal hebben. Het eerste effect is al zichtbaar: onder andere ING en ABN Amro verhogen de hypotheekrente.

2             Spaarrente voorlopig niet omhoog
Door een stijging van de hypotheekrente zou je denken dat de spaarrente meebeweegt. Daar lijkt het voorlopig echter niet op. Experts leggen uit dat dit te maken heeft met de looptijd. Waar je een Hypotheek afsluit voor 10, 20 of 30 jaar, geldt voor de spaarrente de korte termijn. De zogenaamde ‘korte rente’ blijft naar verwachting voorlopig nog laag. Het kan dus nog steeds lonen om te investeren in een woning. Voor ouders is het nog steeds interessant om te schenken ten behoeve van de aankoop van een woning. Let op: regel dit wel netjes via de notaris.

3             Onze economie groeit
In het derde kwartaal van 2016 is de Nederlandse economie met 0,7% gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. Hiermee waren wij ‘het beste jongetje van de klas’ en presteerden we beter dan België, Frankrijk en Duitsland. Met name de consumentenuitgaven leverden een belangrijke bijdrage aan dit mooie cijfer. Dat is onder andere weer te danken aan het feiten dat we met z’n allen weer steeds meer huizen kopen. Voor dit jaar verwacht de Rabobank een recordaantal transacties van maar liefst 230.000.

4             Krapte op de huizenmarkt
Door de sterk toegenomen vraag naar koopwoningen ontstaat er krapte op de koopwoningmarkt. Zo worden vraagprijzen overboden, neemt de verkooptijd steeds verder af en laten consumenten ontbindende voorwaarden als een bouwkundige keuring of voorbehoud financiering achterwege. Zo waarschuwde het Financieel Stabliteitscomité (FSC) onlangs voor ‘oververhitting van de huizenmarkt’, met name in Amsterdam in Utrecht. Zorg er dus voor dat je een weloverwogen beslissing neemt bij de aankoop van jouw huis, schakel bijvoorbeeld een NVM-aankoopmakelaar in. Toch zijn er ook grote regionale verschillen in krapte. Zo is er in het Gooi een ‘ontspannen’ beschikbaarheid, waar de situatie in Amsterdam en Utrecht een stuk nijpender is. En kun je geen geschikte bestaande koopwoning vinden? Wij vertellen graag meer over de mogelijkheden van nieuwbouw.  

////De hypotheekrente stijgt: 4 tips van BTG Baarn